SİNOP'TA AHİLİK HAFTASI KUTLANDI

Eklenme Tarihi: 25 Eylül 2024, Çarşamba - 16:01   Okunma Sayısı: 42257
Türk kültürü içerisinde önemli bir yere sahip olan ahilik, Sinop’ta çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Ahilik Haftası etkinlikleri kapsamında yılın ahisine, kalfasına ve çırağına ödülleri verildi.

Anadolu halkının ekonomik ve kültürel yaşamında önemli bir boyut oluşturan, dürüstlüğü, sevgiyi, dostluğu, yardımlaşmayı, hoşgörüyü, bilgiyi ve dayanışmayı sanat ile birleştiren Ahilik Kültürü Haftası münasebetiyle Sinop’ta kutlama programı düzenlendi. Kutlamalar Hükümet Konağı önünde düzenlenen törenle başladı. Burada saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı'nın okundu.  Ardından Sinop Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği tarafından Atatürk Anıtı'na çelenk sunuldu.

Daha sonra Hükümet Konağı önünden Tarihi Cezaevine belediye bandosu eşliğinde esnaf yürüyüşü yapıldı.

Tarihi Cezaevindeki programın açılış konuşmasını Doç. Dr. Zekiye Tunç yaptı. Tunç,  ahilik ile ilgili tarihi ve kültürel bilgiler içeren bir konuşma gerçekleştirdi.

“FIRSATÇILIK YAPMAYACAKSIN”

Ardından konuşan Sinop Belediye Başkanı Metin Gürbüz de , yaklaşık 200 yıllık esnaf ailesinin ferdi olduğunu dile getirerek, ahiliğin dürüstlük ve ahlak anlamına geldiğini söyledi.

Gürbüz, “Bana büyüklerim esnaflık yaparken şunu gösterdiler. Hile yapmayacaksın, çürük - ayıplı malı satmayacaksın. Ve herkese eşit ve adaletli olacaksın, fırsatçılık yapmayacaksın. Eğer bir mal karaborsaya düşme ihtimali varsa yine aynı fiyattan satacaksın. Ondan dolayı da hala çocuklarım ve aile fertlerim esnaflığa devam ediyorlar. Hile yapmadan,  dürüstlükle,  kardeşlikle,  namuslu bir şekilde.” dedi.

“SİNOP’UN ARASTA SOKAKLARI…”

Gürbüz, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:

“Sinop'ta arasta sokaklar vardır. Onlar rastgele konulmuş arasta sokaklar değildir.  Bir tanesi Tersane’dedir bir tanesi Kaleyazısı’ndadır. Yani şimdiki Hal Binası’nın kuzey tarafındadır. Bu arastalar 1853 yılında Osmanlı-Rus Deniz Savaşlarında, yani  Sinop Limanının baskınıyla bu arastalar ve oradaki arasta camilerin yıkılması ve yanmasıyla çok büyük bir Sinop'taki Ahilik, esnaf ve zanaatkarlık çok büyük zarar görüyor, yanıyor çünkü.  Bütün gayrimenkuller,  bütün materyaller, kullandıkları eşyalar yanıyor. O yüzden Sinop esnaflık döneminde 1853 yılından sonra bir Fetret Dönemi yaşıyor ama sonradan tekrar toparlanıyor. Biz Yemeniçiler Çarşısı dediğimiz şimdi yine Kaleyazısında bulunan ama çarşı özelliğini bir nebze koruyan küçük dükkanların da olduğu bir yer. Bundan sonra ne oldu?. Günümüzde de arasta kültürü devam ediyor. Esnaflarımız çok da güzel işler yapıyorlar. Hem teknolojiyi kullanıyorlar hem de geleneksel yöntemlerle üretime devam ediyorlar. Bir dayanışmanın haftası,  bir kardeşliğin haftası,  eli açıklığın haftası tüm esnaflarımıza, sanatkarlarımıza ve Sinoplularımıza Ahilik Haftası hayırlı uğurlu olsun.”

“AHİLİK GELENEĞİ, YENİ NESİLLERİN YOLUNA IŞIK TUTACAK”

Vali Mustafa Özarslan ise konuşmasında, dünyanın hiçbir ülkesinde esnaf ve sanatkarların bu kadar köklü bir geleneğe ve geçmişe sahip olmadığını belirterek, "Böylesine bir kültüre ve camiaya sahip olmak, hem geçmişimiz hem günümüz hem de geleceğimiz adına övünç meselesidir." dedi.

Özarslan, “13. Yüzyılda Anadolu topraklarında temelleri atılan Ahilik, ekonomik ve ticari faaliyetlerin yürütülmesinde iyi ahlak, doğruluk, kardeşlik, yardımseverlik gibi toplumsal değerleri esas almıştır. Muhtevasındaki, sürekli eğitim, çalışkanlık, kanaat, dürüstlük, hamd ve şükür gibi değerlere bağlı kalan Ahilik teşkilatı, istikrarlı bir şekilde günümüze kadar ulaşmayı başarmıştır. “Hak ile sabır dileyip bize gelen bizdendir, akıl ve ahlak ile çalışıp bizi geçen bizdendir” diyen Ahi Evran-ı Veli; ticaret ahlakına, dayanışmaya ve paylaşmaya dayanan ilkeleri ile günümüzde de esnaf ve sanatkârlarımıza rehber olmaya devam etmektedir. Dünyanın hiçbir ülkesinde, hiçbir medeniyetinde, esnaf ve sanatkarın bu kadar köklü bir geleneğe, bu kadar önemli bir vazifeye sahip olduğu görülmemiştir.  Böyle bir kültüre ve camiaya sahip olmak, hem geçmişimiz, hem bugünümüz hem de geleceğimiz adına iftihar vesilesidir. Asırlar öncesinden günümüze uzanan, yeni nesillerin yoluna ışık tutacak olan Ahilik geleneği; Türkiye Yüzyılı hedeflerine güvenli ve istikrarlı adımlarla yürüyen Devletimizin, manevi muhafızı ve sağlam yapı taşlarından biri olmaya devam edecektir. Ahi Evran-ı Veli’yi örnek alıp, miras bıraktığı iş ahlakını ve çalışma disiplinini kendine düstur edinerek, 2024 yılında, İlin Ahisi seçilen Necmettin Demir’i, İlin Kalfası seçilen İlker Gülel’i ve İlin çırağı seçilen Meryem İklim Boz kardeşimizi tebrik ediyorum. Bu ahlak ve çalışkanlıklarının devam etmesi temennisiyle, esnaflık ve ticaret hayatlarında başarılarının devamını diliyorum.

Bu duygu ve düşüncelerle;  Ahiliğin kurucusu Ahi Evran-ı Veli başta olmak üzere; ebediyete kavuşan tüm ahilerimizi ve ustalarımızı rahmet ve hürmetle yad ediyorum.  Ahilik düsturuyla şuurlu bir nesil yetişmesi için gayret gösteren odalarımızın başkan ve yöneticilerine, esnaf ve sanatkârlarımıza teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Programda yılın ahisi seçilen Necmettin Demir'e ahi kaftanı giydirildi, yılın kalfası seçilen İlker Gülel ve yılın çırağı seçilen Meryem İklim Boz'a plaket verildi.

Törene Cumhuriyet Başsavcısı Mesut Pektaş, İl Emniyet Müdürü Sibel Kılıçoğlu, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Hakan Başaklıgil, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Mehmet Yüksel, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Haydar Gündoğdu katıldı.

Tören sonunda katılımcılara "ahi pilavı" ikramı yapıldı.

Kaynak: Aydın YILMAZ

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

HABER ARŞİVİ


KÖŞE YAZARLARI