SİNOP'TA LAKERDA FESTİVALİ 14-17 KASIM'DA DÜZENLENECEK

Eklenme Tarihi: 6 Kasım 2024, Çarşamba - 17:51   Okunma Sayısı: 1146
Sinop'ta bu yıl 5'incisi düzenlenecek Lakerda Festivali, 14-17 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilecek. Festivalde Lakerda Yarışması’nın yanı sıra atölyeler, söyleşiler, çocuklara yönelik düzenlenen sahne gösterileri, sergiler gibi birçok etkinlik yer alacak.

Sinop'ta bu yıl 5'incisi düzenlenecek Lakerda Festivali için geri sayım başladı. Festival öncesi Sinop Belediye Başkanı Metin Gürbüz ve Sinop Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Ahmet Çobanoğlu, dün basın açıklaması yaptı.

Sinop Belediye Başkanı Metin Gürbüz, Sebahattin Ali Kültür Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısında, festivalin tuzlu balık olarak bilinen lakerdanın tanıtımına önemli katkı sunduğunu söyledi. Bu yıl 5'inci kez yapılacak festivalin dört gün süreceğini belirten Gürbüz, "4 gün sürecek festival kapsamında bir dizi etkinlik, festivale konu olacak söyleşi, panel ve sürprizlerimiz olacak. Bu kapsamda kentimizde gerçekleştirilecek ve festival için Türkiye’nin çeşitli illerinden gelecek vatandaşlarımızı en iyi şekilde ağırlamak ve lakerdayı tatmayı ve tanıtmayı hedefliyoruz." dedi.

Sinop Kültür ve Turizm Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Çobanoğlu ise herkesi festivale davet ederek, lakerdanın tanıtımı için bu tür etkinliklerin önem taşıdığını kaydetti.

Sinop’un doğal limanı sayesinde Karadeniz sahillerindeki diğer tüm şehirlere göre çok daha avantajlı bir konumda olduğunu savunan Ahmet Çobanoğlu, “Bu konumu sayesinde MÖ 1000'lere varan tarihsel bir denizcilik ve balıkçılık mirasına sahip olan ve balıkçılıkla geçinen bir liman şehridir. Denizi sadece yaz turizmi için kullanan kentlerden farkı ise katma değerli ürün (işlenmiş balık ve deniz ürünleri) ile Balık Gastronomisi Turizminden pay alma şansına sahip bir kent olmasıdır.” dedi.

Lakerda festivalinin ulusal düzeyde daha çok tanınan, duyulan, merak edilen bir festival haline geldiğini belirten Çobanoğlu, “Artık festival turistlerimiz gelmeye basliyor. Sonbaharımız giderek daha keyifli hale gelecek gibi görünüyor. Artık Sinop’ta her yerde Lakerda bulmak mümkün. Lakerda talebinin arttığını görüyoruz. Zaten vitrinlerden de belli oluyor. Katma değerli ürün üretmenin ne kadar karlı bir iş olduğunu daha iyi anladık.  Artık balık ve deniz ürünlerinin Sinop yiyecek içecek kültürüne daha fazla girmesine, marketler ve restoranlar üzerinden şehrimizin ekonomisine daha fazla katkı sağlamasını hedefliyoruz. Bu sene balığın bol olması ile daha da şenlikli geçmesini umduğumuz Festivalimiz ünlü ve alanında uzman ama daha da önemlisi Sinop aşığı dostlarımızla daha kaliteli, sürpriz misafirlerimizle daha neşeli geçecektir.” diye konuştu.

NELER YAPILACAK?

Festivalin içeriği hakkında da bilgi veren Çobanoğlu, “Sinop Kültür ve Turizm Derneği olarak lakerdayı salt bir balık yapımı olarak ele almadı. Lakerdanın Sinop’un ekonomisi ve turizmine etkisini sorguladı. Tarih, kültür, sanat, mizah, müziğe kadar geniş bir yelpazede yediden yetmişe herkesin katılımına açarak Sinop’lulara sahip oldukları hazinenin değerini hatırlatmaya bilmeyenlere ise Sinop’un bu alandaki yeri ve önemini anlatmaya çalışıyoruz. Lakerda yarışmasının beşincisini düzenleyerek daha iyi üretim yapmanın yanı sıra yerel üreticilere ürünlerini sergileyerek satma şansı da sunacağız. Lakerda, tuzlu balık ve bazı yerel ürünlerin üretimine ilişkin atölyeler oluşturarak ilgilileri üretim alanında bilgilendireceğiz. Deniz ürünleri konusunda kendisine güvenen ev kadını, aşçı, genç yetenekleri marifetlerini sergilemek ve ürünlerinin satışını yapmak üzere stand kurmaya davet ettik. Balıkçılık, turizm ve küçük ekonomik işletmeler gibi konularda akademik sunumlar ve paneller gerçekleştirerek Sinop’un ekonomi ve turizminin gelişmesine katkı sağlayacağız. Çocuklara yönelik düzenlenen sahne gösterileri ve atölyeler ile balık ve deniz sevgisinin genç nesillere aktarılmasını sağlamaya ve aynı zamanda Telvin Sanat Akademinin düzenlediği Çocuk Tiyatrosu aracılığıyla tüm katılımcılara çevre ile ilgili önemli mesajlar vermeye çalıştı. Festivale davet ettiği gastronomi uzmanları, gezginler, iş dünyası ve sanatçıların katkılarıyla medyada yer bulacak Sinop ve Festivali üzerinden deniz ürünleri ve Sinop’un balıkçılığının tanıtımını sağlanarak dolaylı turizm katkısı gerçekleştirmek üzere çalışıyoruz. Diğer taraftan ulusal ve uluslararası örnekler üzerinden yerelin gelişmesine ve vizyon geliştirmeye imkan sağlanacak.”  şeklinde konuştu.

ÖDÜLLER VERİLECEK

Çobanoğlu, "Bu yıl elimizden geldiğince ödülü yükseltmek istedik. Birincilik ödülümüz 40 bin lira, ikincilik ödülümüz 25 bin lira, üçüncülük ödülümüz 15 bin lira olacak” şeklinde konuştu.

Kaynak: Aydın YILMAZ

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

HABER ARŞİVİ


KÖŞE YAZARLARI