1 Kasım’da yürürlüğe giren yeni Aile Hekimleri Sözleşme ve Yönetmeliği’ne tepki gösteren sağlık çalışanları, Türkiye genelinde olduğu gibi Sinop’ta da üç günlük iş bırakma eylemi başlattı.
Konuya ilişkin Sinop İl Sağlık Müdürlüğü önünde basın açıklaması yapıldı. Basın açıklamasına Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu, Genel Sağlık İş, Türk Tabipler Birliği, Hekim Birliği Sendikası, Aile Sağlığı Çalışanları Ebe ve Hemşireler Dernekleri Federasyonu, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası üyeleri katıldı.
Burada konuşan Sinop Tabip Odası Genel Sekreteri ve Sinop Aile Hekimleri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Aile Hekimi Doktor Beyatlı Ercan, “Yönetmeliğin eksik, hatalı yönlerini ve çözüm önerilerimizi bakanlık yetkilileri ile yaptığımız görüşmelerde iletmiş ve 19 Ekim’de Ankara’da düzenlediğimiz mitingle taleplerimiz konusunda kararlılığımızı ifade etmiştik. Ancak bakanlık tüm uyarı, öneri ve eleştirilerimizi duymazdan gelip 1 Kasım itibariyle yönetmeliği yürürlüğe soktu. Sağlık Bakanlığı’nın sağlık alanında yaşanan ciddi sorunları çözmek için birinci basamak sağlık hizmetlerini ve koruyucu hekimlik uygulamalarını güçlendirecek yapısal düzenlemeler yapmak yerine; “Performans ve Ödeme Yönetmeliği” ile ödeme üzerinden değişiklikler yapmaya çalışması sorunların büyüklüğünün kavranamamış olduğunu göstermektedir. Yürürlüğe giren bu yönetmelik halkın sağlığına ve hekimlerin, sağlık emekçilerinin haklarına bir katkı sağlamayacaktır.” dedi.
“Hekimlerle hastaları karşı karşıya getirerek şiddete zemin hazırlıyor”
Ercan, yönetmeliğin koruyucu sağlık hizmetlerinin geliştirilmesine yönelik gerekli düzenlemeleri içermediğini, hastalara ve koruyucu hekimlik uygulamalarına yeterli zaman ayrılabilmesine fırsat verilemediğini ve kendi içinde taşıdığı çelişkili uygulamalar ile hekimlerle hastaları karşı karşıya getirerek şiddete zemin hazırlamadığını vurguladı.
Ercan, “Belli ilaç gruplarının reçetelenmesi ve sevkleri sınırlayarak hekim bağımsızlığına müdahale etmektedir. Karmaşık hesaplamalar ile ulaşılması mümkün olmayan, ulaşılsa bile halk sağlığı için faydasız performans kriterleri içermektedir. Yapılan işin kalitesine değil sayısına değer vermektedir. Hekimlerin ve aile sağlığı emekçilerinin iş ve gelir güvencesini ortadan kaldırmaktadır. Aile sağlığı merkezinde mevcut ebe ve hemşire eksikliğini gidermek şöyle dursun artacak olan istifalar ile pek çok birimin geçici görevlendirmeler ile hizmete devam etmek zorunda kalmasına yol açacaktır. Özetle bu yönetmelik, çalışma koşullarını eziyete dönüştürecek bir yönetmeliktir. Halkın sağlığını, hekimlerin ve sağlık çalışanlarının özlük hakları ve çalışma koşullarını iyileştirmek bir yana yaşanmakta olan sorunları daha da derinleştirecektir” şeklinde konuştu.
Yönetmeliğin geri çekilmemesi ve belirtilen taleplerin yerine getirilmemesi halinde yapılan eylemlerin devam edeceğini belirten Aile Hekimi Doktor Beyatlı Ercan, “Kamusal bir hizmet olan birinci basamak sağlık hizmetlerinin fiziki ve tıbbı donanımı ve aile sağlığı merkezleri kamu tarafından sağlanmalıdır. Halkımıza nitelikli bir sağlık hizmeti sunabilmemiz için yeterli zaman ve olanak sağlanmalıdır. Koruyucu sağlık hizmetlerinin öncelendiği ve ekip anlayışını gözeten bir sistem inşa edilinceye kadar Aile Sağlığı Merkezi sayısı hekim başına 2.000 nüfusu aşmayacak şekilde artırılmalıdır. Kadrolu ve güvenceli istihdam modeli ile yeterli hemşire, ebe, teknisyen görevlendirilmeli, aşılama ve diğer koruyucu hekimlik uygulamaları desteklenmeli, geliştirilmelidir. Kadrosuz, güvencesiz bir şekilde çalışan emekçiler (gruplandırma elemanları) kadroya geçirilmelidir. Aile hekimlerine ve tüm sağlık emekçilerine emekliliğe yansıyacak tek kalemden oluşan, insanca yaşamaya yetecek düzeyde, izin kullandıklarında, hastalandıklarında, çocuğu olduğunda veya ailesinden biri öldüğünde kesilmeyecek maaş ödenmelidir. Gelire katkısı %20’yi geçmeyecek ve yapılan hizmetin niteliğini ödüllendiren bir performans uygulamasına geçilmelidir. Taleplerimizin karşılanabilir olduğunu ve randevu bulunamamasından şiddete kadar sağlık sistemindeki pek çok sorunu çözebileceğini biliyoruz. Yönetmeliğin geri çekilerek 5 maddelik taleplerimiz yerine getirilene kadar her türlü hukuksal mücadele ve eylemliliği hep birlikte hayata geçirme konusunda kararlı olduğumuzu bildiriyoruz. Kararlılığımızın göstergesi olarak ilk etapta 5-7 Kasım 2024'te (Salı-Çarşamba-Perşembe) üç gün süreyle iş bırakıyoruz” dedi.
Sinop Aile Sağlığı Çalışanları Derneği Başkanı ve Aile Sağlığı Çalışanları Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Aslı Ak Kocadağ ise yaptığı açıklamada, “Bizler, aile sağlığı çalışanı, ebe ve hemşireler, can güvenliği sağlayamamanıza, mesleki onurumuzu hiç saymanıza, mesleki görevlerimizi tanımlayamayıp her yeni güne belirsizlikle başlamamıza sebep olmanıza, işimizi pür dikkat yapmamız gerekirken, zihnimizi kaygılarımıza boğmanıza, her felakette aklınıza ilk gelen birimler olmamıza rağmen iş mali hesaplara gelince aklınızın kırıntısından bile geçmememize rağmen sistemden vazgeçmemeyi tercih ederken, bebeklerimizi, annelerimizi, amcalarımızı kime emanet ederiz derken, bunca yılın yetişmiş, nitelikli ebe hemşiresini istifaya yuvalarından ayrılmaya mecbur bırakıyorsunuz.” ifadelerini kullandı.
YENİ YÖNETMELİK NELER İÇERİYOR?
Daha az antibiyotik ve ağrı kesici yazan doktora teşvik
Yönetmelikle birlikte aile hekimlerinin antibiyotik, ağrı kesici ve mide koruyucu ilaç yazmasına kota getiriliyor. Eğer hekim bu ilaçları bulunduğu il ortalamasının üzerinde bir miktarda yazmışsa teşvik alamıyor.
Başka bir ifadeyle, hastalarına daha az antibiyotik, ağrı kesici ve mide koruyucu ilaç yazan hekimlerin daha fazla ücret alması öngörülüyor.
Bakanlık bu değişiklikle birlikte, hafif vakalarda ilaç kullanılmasının önüne geçilmesinin hedeflendiği belirtiyor.
Aile hekimleri kendilerine kayıtlı hasta sayısı kadar maaş alıyor.
Mevcut sistemde hekimlerin tavan maaşı 4 bin kayıtlı hasta nüfusu üzerinden belirlenirken, yönetmelikle birlikte bu sayı 3 bin 500 hastaya çekildi.
Buna göre hekimlerin maaşı düştü, ancak kendilerine kayıtlı hasta sayısında bir azalma olmadı.
Yönetmeliğe göre teşvik alabilmenin bir başka şartı, Hasta Yönetim Platformu üzerinden kronik hastaların izlenmesi olarak belirtiliyor.
Hekimlerin kendilerine kayıtlı hastaların tansiyon, şeker, obezite, yaşlılık vb başlıklarda düzenli takibini yapması bekleniyor.
Aksi halde hekimlerin hem teşvik alamayacağı hem de sözleşme feshiyle karşılaşabileceği belirtiliyor.
Kaynak: Aydın YILMAZ