Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti ortak finansmanıyla Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) tarafından yürütülen "Sinop´ta Temel Sektörlerin Rekabetçiliğinin Artırılması için Teknik Yardım Projesi" çerçevesinde yapılan tesis hizmete açıldı. Tesis, balıkçılık sektörü temsilcilerine tanıtıldı.
Programda, katılımcılara tesisin teknolojik altyapısı, çalışma sistemi ve sektör paydaşlarına sunduğu avantajlarla ilgili bilgi verildi. 20 dönüm arazi üzerine kurulan tesiste, su ürünleri işleme, şoklama, depolama ve buz üretimi gibi hizmetlerin yanı sıra lakerda ve marine üretimi yapılacak.
Sinop Su Ürünleri İşleme, Şoklama ve Depolama Tesisi, idari bina, proses binası, soğuk odalar ve katı atık depolama bölümü olmak üzere toplam 10 bin metrekare kapalı alandan oluşuyor. Enerjisinin bir kısmını güneşten sağlayacak olan tesis, yılda 3 bin ton su ürünleri işleme ve şoklama yapabilecek kapasitede inşa edildi. Günlük bin 200 ton depolama kapasitesine sahip tesiste, dakikada 45 adet somon işleme, saatte 5 ton hamsi boylama ve günlük 60 ton ürün şoklama yapılabilecek.
Sinop başta olmak üzere, Karadeniz bölgesindeki balıkçılık sektörünün gelişmesine katkı sağlaması amacıyla, hayata geçirilen 10,5 milyon Euro bütçeli proje ile su ürünleri sektöründe faaliyet gösteren tüm işletmelere ortak kullanım hizmetleri sunulacak.
KUZKA Genel Sekreteri Serkan Genç, burada yaptığı konuşmada, ajans olarak yerel kalkınmayı destekleyecek projeler yürüttüklerini söyledi.
Hizmete alınan tesisin su ürünleri sektörüne önemli katkılar sunacağına inandıklarını dile getiren Genç, “Tesisimizin, hem avcılık hem yetiştiricilik yoluyla elde edilen balıkları işleyebileceği iki ayrı hattı bulunuyor. Avcılık tarafında boylama, şoklama ve depolama üzerine daha çok faaliyetlerimizi yoğunlaştırıyoruz. Yine iç alma ile ilgili de hattımız mevcut. Yetiştiricilikle ilgili de yine benzer şekilde boylama, iç organ alma, devamında fileto yapma ile ilgili bir hattımız var. Paketleme ve şoklama gibi diğer hizmetleri de sunabiliyoruz. Tesisimiz yıllık 6 bin ton işleme kapasitesine sahip. Burada balıkçılarımız veya yetiştiricilerimizin taleplerine göre farklı hizmetler sunuluyor. Sinop, Samsun, Ordu, Trabzon gibi birçok Karadeniz şehrimizde son dönemde Türk Somonu üretimi ve yetiştiriciliği oldukça artmış durumda. Bunu işleyen birçok firmamız da var. Ama biz burada vermiş olduğumuz hizmetlerle bir ortak kullanım tesisi olması ve kar amacı gütmeyen, rekabet içerisinde olmayan bir tesis olmamız özelliğiyle onlara daha uygun fiyatlarla hizmetleri sunabileceğiz ve işletmelerimizin de belki bu noktada maliyetlerini azaltmaları açısından da oldukça önemli bir fırsatı sunmuş oluyoruz. Diğer taraftan da tesisimizin yine her türlü kalite ve izin belgeleri, yine ihracatla alakalı izin belgeleri de var. Bu anlamda yurt dışına hedefleyen firmalarımız açısından da bu tesisten faydalanmak ve bu tesisin elindeki mevcut üretim izinleri ve ihracat izinlerini de değerlendirdiğimizde avantaj sağlayacaktır.” diye konuştu.
Programda konuşan Sinop Valisi Dr. Mustafa Özarslan da tesisin hayırlı olmasını diledi. Vali Özarslan, “ SEANOP tesisi, Sinop’un balıkçılık ekosisteminde elde edilen ürünlerin en kaliteli haliyle pazara sunulması amacıyla, yüksek standartlarda şoklama, depolama ve işleme süreçlerini yönetmektedir. Böylece, bir kısmı taze tüketim için hızlıca pazara çıkan, bir kısmı ise ileri işleme ile ekonomiye kazandırılan pazarlara taşıyabileceğiz. Proje ortaklarımızdan Sinop Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği iş birliğiyle balıkçılarımızın tuttukları balıkları daha yüksek katma değerli ürünler haline getirmek için de çalışmalara başlamış bulunuyoruz. Bu projeyle, araştırma, geliştirme, eğitim ve denetleme süreçlerini de destekleyerek sektörü her açıdan ileriye taşımayı amaçlıyoruz. Bölgemizde su ürünleri ve turizm işletmelerinin kapasitelerini güçlendirmek üzere bir KOBİ Destek Merkezi oluşturmak için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu merkez, işletmelerimizin hizmet kapasitelerini iyileştirmek ve yerel ekonomimize katkı sağlamak için çeşitli destek hizmetleri sunacaktır. Sinop’ta oluşturduğumuz bu güçlü altyapı ile, su ürünleri tedarik zincirini verimli, sürdürülebilir ve uluslararası standartlarda yönetmeyi hedefliyoruz. Karadeniz’in bereketli sularından sofralarımıza kadar uzanan bu değer zincirinin her aşamasında kaliteyi ve verimliliği artırarak hem bölgemizin hem de ülkemizin rekabet gücünü yükselteceğiz. Bu etkinlik ile birlikte, SEANOP tesisimizin tanıtılmasının yanı sıra, yeni işbirliklerinin de kapısını aralıyoruz. Su ürünleri ekosistemimizi daha da güçlendirecek bu projede sizlerin katkılarıyla çok daha büyük başarılar elde edeceğimize inanıyoruz. Hepinizi, bu kıymetli tesisten yararlanmaya ve bizimle iş birliği yapmaya davet ediyorum.” dedi.
Konuşmaların ardından tesis, sektör temsilcilerine gezdirildi. Tesisin son teknoloji ve Avrupa Birliği standartlarında olduğunu dile getiren sektör temsilcileri, “ Hem sektör için hem de bölge için gayet önemli bir tesis. Biliyorsunuz ki bu bölgede Türk Somonu tarafında ciddi yatırımlar devam ediyor ve büyüyen bir sektör haline geldi. Bu tesisin de gerek kalite standartları gerekse tesisin yapılış amacı ve kurgulanış gerçekten gayet güzel olmuş. Daha önce yurtiçi ve yurtdışında gezdiğimiz tesisler oldu. Gerçekten Avrupa standartlarında olmuş. İleriye dönük zaten bizim yerli üretim tarafında her daim yatırım planlarımız var ve bu süreçleri takip ediyoruz. Bu anlamda da işbirliği yapmak için çok verimli bir yer.” diyerek tesis hakkında görüşlerini dile getiriler.
Programa Vali Mustafa Özarslan, CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, Belediye Başkanı Metin Gürbüz ile sektör temsilcileri katıldı.
Kaynak: Aydın YILMAZ