LAKERDA FESTİVALİ SONA ERDİ

Eklenme Tarihi: 18 Kasım 2024, Pazartesi - 10:27   Okunma Sayısı: 1313
Sinop’ta geçmişi binlerce yıla dayanan lakerda kültürünü canlandırmak adına başlatılan Lakerda Festivali’nin bu yıl 5.si düzenlendi. Lakerda Festivali'nde katılımcılar hazırladıkları tuzlu balıklarla dereceye girebilmek için mücadele etti.

Türkiye'nin önemli balıkçılık kentlerinden Sinop'ta Lakerda Festivali düzenlendi.  Sinop Belediyesi ev sahipliğinde Kültür ve Turizm Derneği tarafından bu sene 5´incisi düzenlenen Lakerda Festivali kortej yürüyüşü ile başladı.

Sebahattin Ali Kültür Merkezi´nde gerçekleştirilen ve dört gün süren festival boyunca çocuk oyun etkinlikleri, konser, söyleşiler, atölyeler, yarışmalar, sergiler ve film gösterimleri gibi çok sayıda etkinlik gerçekleştirildi.  Festivalin son gününde ise  "Buzda değil, tuzda balık" sloganıyla gerçekleştirilen lakerda (tuzlu balık) yarışmasıyla yapıldı.

70 kişinin daha önce hazırladıkları lakerdalarla katıldığı yarışmada, tuzlu balıklar jüri tarafından tadılarak değerlendirildi. Lakerdalar koku, renk, tekstür, görünüm ve lezzete göre puanlandırıldı.

Merakla beklenen yarışmanın sonunda birinciliği Ali Dizdaroğlu elde ederken, ikinci Özgür Demirci, üçüncü ise Fatih Türe oldu.  Dereceye giren yarışmacılara ödülleri, CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, Vali Yardımcısı Taner Bolat ve Belediye Başkanı Metin Gürbüz tarafından verildi. Yarışmanın birincisine 40 bin, ikinciye 25 bin, üçüncüye ise 15 bin lira para ödülü verildi. 

Ödül töreninde konuşan Sinop Belediye Başkanı Metin Gürbüz, “Festivali 5 yıl önce yaratan ve bu katkıyı sağlayan, bu günlere gelmesini sağlayan yüzlerce festival emekçisi var. Festival boyunca onların emeklerini bilfiil yaşadık, gördük. Lakerda yapmak bir çocukla ilgilenmek, bir bebeği büyütmek gibi. Tüm yarışmacılarımızın bir kez daha emeklerine sağlık.” dedi.

Sinop Vali Yardımcısı Taner Bolat ise festivalin gelenekle yeniliği bir araya getiren bir etkinlik olarak öne çıktığını dile getirerek, “Bu güzel atmosferde sizlerle birlikte olmaktan mutluluk duyuyoruz. Sinop’a yeni atandık sayılır bu güzel kenti ve yeni yeni tanımaya başladık. Bu festival Sinop’un tarihiyle, kültürüyle değerleriyle bütünleşmiş, gelenekle yeniliği bir araya getiren harika bir festivalmiş. Böyle festivaller geleneği gelecekle harmanlıyor. Bu mekanlar insanlar içinde olduğu  zaman güzel oluyor. Bizler de yöneticiler olarak bu köklü mirası, Sinop’un kültürel değerlerini gelecek nesillere aktarabiliriz.” Diye konuştu.

Dolu dolu bir festivali daha geride bıraktıklarını belirten Sinop Kültür Ve Turizm Derneği Başkanı Saim Gürbüz de, “Bu dört günde yaklaşık 100 bin kişiyi ağırladık burada. Harika konserlerimiz oldu. Çok önemli şeflerimiz, gastronomi dünyasının çok önemli isimlerini buradaydı. Hem kültürümüzü, kültürel ürünlerimizi hem gastronomi anlamında hem de şehrimizin değerleri anlamında hepsini misafirlerimize olabildiğince sunduk. 3000 yıldır Karadeniz’de balığın, palamudun en verimli noktaya geldiği, göç yolundaki en verimli noktaya geldiği yer Sinop. Ve palamutla başlamış bu kültür. İstanbul lakerdası nasıl torikle yapılıyorsa buradaki yerel halk bunu palamutla yapar. Bu bir tartışma konusu. Ama burada çok güzel bir laf var. Dana etine karşı kuzu eti gibi. Yarışmacılarımızın da birçoğu palamutla lakerdasıyla katılıyor. Ve artık o evlerde yaptıkları o değerli ürün,  yavaş yavaş ticari anlamda çok önemli bir doneye ve önemli bir ürüne dönüşüyor. Bu yüzden çok mutluyuz.” şeklinde konuştu.

Yarışmanın birincisi Ali Dizdaroğlu da,  lakerdayı büyük bir özenle hazırladığını belirterek, “Ben palamuttan yaptım. Tuz ve su kullandım. Dikkatli davrandım. Balıkçımı ve balığımı iyi seçtim. Temizlenmesine dikkat ettim. Aslında ben burada birinci ile onuncu arasında çok büyük farklar olduğuna gerçekten inanmıyorum. Bana denk geldi. Hepsi çünkü birbirinden güzel. Önemli olan burada biz kültürü yaşatıyor olmamız. Buranın doğasından binlerce yıllık bir liman kenti olan Sinop’un kültüründen aldığımız ilhamı,  denizden gelen bir palamuda yansıttık. Güzel bir festival oldu.” dedi.

Festivalde ürünlerini satma fırsatı bulan esnaf da “Çok güzel geçti festivalimiz. Geçen sene de stant açmıştık. Bu yılda yepyeni misafirlerle çok çok daha güzel geçiyor. Her yıl daha da üstüne koyarak gidiyoruz. Biz çok keyif alıyoruz. Festival sayesinde yeni bağlantılar ve işbirlikleri kurma fırsatımız oldu. Emeği geçenlere çok teşekkür ederiz” diyerek memnuniyetlerini dile getirdiler.

Kaynak: Aydın YILMAZ

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

HABER ARŞİVİ


KÖŞE YAZARLARI