AİLE HEKİMLERİ İŞ BIRAKTI

Eklenme Tarihi: 2 Aralık 2024, Pazartesi - 16:28   Okunma Sayısı: 1494
Aile hekimleri ve çalışanları "eziyet yönetmeliği" olarak nitelendirilen ve 1 Kasım'da yürürlüğe giren "Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği''ne karşı iş bıraktı. 5 gün sürecek iş bırakma eylemi ile ilgili aile hekimleri "Hem yönetmeliği hem kanun teklifini geri çekin" çağrısında bulundu.

Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'nin geri çekilmesi için 5-7 Kasım 2024 tarihlerinde iş bırakan aile hekimleri ve aile hekimliğinde çalışan hekim, ebe ve hemşireler uyarılarını tekrarlamak üzere dün 5 günlük iş bırakma eylemi başlattı. Sağlık Bakanlığı’nın itiraz edilen yönetmeliği ısrarla uygulamaya koyduğunu belirten aile hekimliği çalışanları, Sinop Sağlık Müdürlüğü önünde bir araya gelerek basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasına Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu, Genel Sağlık İş, Türk Tabipler Birliği, Hekim Birliği Sendikası, Aile Sağlığı Çalışanları Ebe ve Hemşireler Dernekleri Federasyonu, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası katıldı. Ayrıca CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz ve Sinop Belediye Başkanı Metin Gürbüz de destek amacıyla basın açıklamasına katılım sağladı.

Sinop Tabip Odası Genel Sekreteri ve Sinop Aile Hekimleri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Aile Hekimi Doktor Beyatlı Ercan, burada yaptığı açıklamada, “Eziyet yönetmelikleri değil sağlığa bakan istiyoruz!. Yapılan düzenlemelerin hiçbiri halk ve hizmet sunan emekçiler açısından kalıcı çözüm getirmiyor. Aile Sağlığı Merkezlerindeki sağlık hizmetleri ücretli olma yolunda hızla ilerliyor.” dedi.

HASTA İLE HEKİMLER YİNE KARŞI KARŞIYA GELECEKTİR

Sağlık Bakanlığına seslenen Ercan, “Taleplerimiz yerine getirilmediği ve çözüme yönelik kararlar alınmadığı takdirde alanda örgütlü “sağlık emek-meslek örgütleri” ile birlikte 2-3-4-5-6 Aralık 2024 tarihlerinde 5 günlük iş bırakma kararını da kamuoyuna duyurmuştuk. Bizler 1. basamakta her gün emek veren hekimler, ebeler, hemşireler ve onların örgütleri olarak halkın sağlık hakkına erişimini engelleyen, hekimlerin mesleki özerkliğini yok eden ve sağlık emekçilerinin iş ve gelir güvencesini ortadan kaldıran bu yönetmeliğin geri çekilmesini beklerken, meclisimize gelen yeni yasa taslağı ile aile hekimliklerinde mesai sonrası ücretli olarak geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları getirilmekte ve yine aile hekimliğinde ücretsiz olarak verilen raporlar ücretli hale getirilmektedir. Bu durum aile hekimi arkadaşlarımızı “parasıyla değil mi? Raporumu vermek zorundasın” diyen hastalarla karşı karşıya getirecektir. “Olmaz” demeyin daha kanun meclisten geçmeden bir arkadaşımız haksız rapor isteyen hasta tarafından darp edildi.Bu yasa teklifi ile katkı katılım payı artırılmakta halk cebinden daha fazla ödeme yapmaya zorlanmaktadır.  Hasta eğer daha az katkı payı ödemek istiyorsa 2. ve 3. Basamak sağlık kuruluşuna aile hekimliğinden sevkle gitmesi gerekecektir. Ancak Eziyet Yönetmeliği 2. 3. Basamağa yaptığı sevklerden dolayı aile hekimini, gelirini keserek cezalandırmaktadır. Bu durumda sevk isteyen hasta ile hekimler yine karşı karşıya gelecektir. Sağlık Bakanlığı  sevk zincirini hastalarla hekimleri karşı karşıya getirerek, hekimlerin kazancı üzerinden kurmaya çalışmaktadır. Bunu kabul etmiyoruz, etmeyeceğiz. Sağlık Bakanlığını bir kez daha uyarıyoruz sorun yumağına dönüşmüş sağlık sistemini performansa dayalı, bilimsel yaklaşımdan uzak yönetmelikler ile düzeltemezsiniz.  Alanın öznesi olan bizlerin, hekimlerin ve sağlık emekçilerinin örgütlerinin yapılan değişikliklere yönelik görüşlerimizi ve önerilerimizi dikkate almayarak, yok sayarak ne halk sağlığını geliştirebilirsiniz ne de sağlık emekçilerinin sorunlarını çözebilirsiniz. Sağlıklı bir toplum, iyi çalışan bir sağlık sistemi için daha önce de dile getirdiğimiz beş talebimizin hayata geçirilmesi yeterlidir.” açıklamasında bulundu.

“YASA TASLAĞININ GERİ ÇEKİLMESİNİ İSTİYORUZ”

 Ercan, taleplerini şöyle sıraladı:

“1. Kamusal bir hizmet olan birinci basamak sağlık hizmetlerinin fiziki ve tıbbı donanımı ve aile sağlığı merkezleri kamu tarafından sağlanmalıdır.

  1. Halkımıza nitelikli bir sağlık hizmeti sunabilmemiz için yeterli zaman ve olanak sağlanmalıdır. Koruyucu sağlık hizmetlerinin öncelenmesi ve Aile Sağlığı Merkezi sayısı hekim başına 2.000 nüfusu aşmayacak şekilde artırılmalıdır.
  2. Aile Hekimliği’nde güvencesiz ve kadrosuz istihdamı kabul etmiyoruz. Aile sağlığı merkezlerinde nüfus yapısına göre yeterli hemşire, ebe, teknisyen görevlendirilmeli, aşılama ve diğer koruyucu hekimlik uygulamaları desteklenmeli, geliştirilmelidir. Aile Hekimleri işveren olmamalıdır. Aile Sağlığı Merkezleri’nde çalışan ebe ve hemşirelere ödenecek ücret Aile Hekiminin çalışma kriterleri ile değil kendi mesleki sorumluluklarına göre düzenlenmelidir. Aile Sağlığı Merkezlerinde çalışan ebe ve hemşirelerin tavan ücreti katsayısı artırılmalıdır.

 4.Aile Sağlığı Merkezlerinde çalışan hekim, ebe, hemşire ve sağlık emekçilerine   emekliliğe yansıyacak tek kalemden oluşan, insanca yaşamaya yetecek düzeyde, izin kullandıklarında, hastalandıklarında, çocuğu olduğunda veya ailesinden biri öldüğünde kesilmeyecek maaş ödenmelidir.

  1. Sağlıkta şiddeti artıracak düzenlemeler değil şiddetin önlenmesini sağlayacak etkin ve caydırıcı tedbirler alınmalı, etkili şiddet yasası çıkarılmalı ve sağlık çalışanlarının can güvenliği sağlanmalıdır.

Bizler halkın sağlık hakkını, mesleki özerkliğimizi, mesleğimizin onurunu, ekonomik ve özlük haklarımızı savunmaya devam edeceğimizi bir kez daha kararlılıkla vurguluyoruz. Eziyete dönüşen Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinin iptalini ve mecliste sunulan yasa taslağının geri çekilmesini istiyoruz.

Bu taleplerimizin hayata geçmesi için 2-6 Aralık 2024 tarihleri arasında yapacağımız eylemler daha da önemli hale gelmektedir. Bu eylemlerimiz sadece sağlık emekçileri için değildir. Bizler meslek onurumuza sahip çıkarken, bilimsellikten uzak uygulamalara karşı dururken halkımızın sağlık hakkını da savunuyoruz.  Bu nedenle de bir hak olan sağlık için cebinden daha fazla para ödemek istemeyen, nitelikli sağlık hizmeti almak isteyen halkımızın da desteğini bekliyoruz. 2-6 Aralık 2024 tarihlerinde halkımızı ASM’ lerden hizmet almak için değil sağlık hakkına sahip çıkmak için alanlarda bizimle birlikte olmaya çağırıyoruz. 2- 6 aralık 2024 tarihleri arasında aile sağlığı merkezleri çalışanları olarak üretimden gelen gücümüzü kullanarak iş bırakıyoruz.   Bu haklı taleplerimiz gerçekleşene kadar çeşitli eylem ve etkinliklerle halkımızın sağlığı ve haklarımız için sağlık otoritesini harekete geçme konusunda zorlamaya devam edeceğimizi, sonuç alıncaya kadar vazgeçmeyeceğimizi tüm kamuoyuna bildiriyoruz.”

BU BİR EZİYET YÖNETMELİĞİDİR

Sinop Aile Sağlığı Çalışanları Derneği Başkanı ve Aile Sağlığı Çalışanları Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Aslı Ak Kocadağ ise yaptığı açıklamada, “Eziyet yönetmeliği derki; Siz aşı tedarikleri giderilsin, tüm risk gruplarını aşılayabilelim isteseniz de,  aileler aşılatmayı reddeder ve imzadan imtina ederlerse, sizlerin maaşlarından keserim ve aşı karşıtlığı ile mücadeleyi size bırakırım. Eziyet yönetmeliği etkin sağlık hizmetine erişimi kolaylaştırıp, randevu sorununa çözüm bulmak yerine, kanıta dayandırılamamış, geleneksel tamamlayıcı tıp uygulamalarına kamu eli ile destek vermektedir. Sağlığı herkes için eşit olmaktan çıkarıp, piyasalaştıran eziyet yönetmeliği bir hastamız sağlıklı olduğundan 6 ay müracaat etmez ise bizim maaşınızdan para kesmektedir. Yıllık izinlerimizde, hasta olduğumuzda, eylem yaptığımızda, entegre hastanelerde nöbet tutamadığınız da, cenazemiz olduğunda kestiği gibi. Bu yönetmelik ile deneyimleneceklerin bedelini, ne insanımıza, nede bize ödetmeyiniz. Malum deneyimin vebali ağır, öğrettikleri acılı olur. Bizlere emekliliğe yansıyan tek kalem maaş ve amacına uygun teşvikleri, bizim alın terimiz üzerinden verin, katsayılarımızı  düzenleyin.”  İfadelerini kullandı.

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

HABER ARŞİVİ


KÖŞE YAZARLARI