Vali Mustafa Özarslan, beraberindeki ilgililerle Valilik binasında düzenlediği basın toplantısında, Köy Yaşam Merkezi Projesi'ne ilişkin bilgiler verdi.
Özarslan, burada yaptığı konuşmada, proje kapsamında ilk etapta 6 eski köy okulu binasının 6 ay içerisinde Köy Yaşam Merkezi’ne dönüştürüleceğini söyledi.
Projeyle hem eski okul binalarının verimli şekilde kullanılmasının hem de köylerde yaşayan vatandaşların sosyal hayatlarının geliştirilmesinin hedeflendiğini vurgulayan Özarslan, “Proje kapsamında, ilk etapta Kabalı, Kılıçlı, Uzungürgen, Melikşah, Demirci ve Abalı köylerimizde olmak üzere 6 adet Köy Yaşam Merkezlerini 6 ay içerisinde bitirmeyi hedefliyoruz. Bu proje ile köylerimizde uzun yıllardır atıl halde bekleyen köylerdeki kamu binalarını özelikle de kapalı ve kullanılmayan köy okullarını yeniden köyde yaşayan vatandaşlarımızın hizmetine kazandırıyoruz. Hem terk edilmiş, atıl, kullanılmayan bir fiziki kapasiteyi verimli bir şekilde kullanmaya hem de köylerimizin sosyal hayatını özellikle kadınlarımıza yönelik canlandırmayı hedefliyoruz.” dedi.
Vali Özarslan, şöyle konuştu:
"İnşa edeceğimiz köy yaşam merkezlerimiz muhtarlık hizmet binası olarak kullanılmasının yanında, kişisel gelişim ve meslek edindirmeyle ilgi eğitimler, tarım ve hayvancılıkla ilgili kurslar, kadın kooperatiflerinin çalışmaları ve seminer amaçlı da kullanılacaktır. Bunun yanı sıra köy yaşam merkezlerimizin hem kapalı hem de açık alanları düğün, nişan, sünnet gibi özel gün kutlamaları ile bayramlaşma gibi sosyal faaliyetlere ev sahipliği yapacak. Geleneksel müzik etkinlikleri gibi kültürel faaliyetlerde, çocuklarımız içinde oyun alanları olarak da vatandaşlarımızın hizmetinde olacaktır. Bu süreçte amacımız, sadece binaları yenilemek değil; aynı zamanda köylerimizin ruhunu ve kimliğini koruyarak, bu mekanları hayat-yaşam dolu alanlara dönüştürmektir. Köy Yaşam Merkezlerimiz; sadece birer bina olmayıp, bizim kültürel değerlerimizin, dayanışmamızın ve köy hayatımızdaki komşuluk bağlarının en güzel yansıyacağı mekanlar olacak.
Cumhurbaşkanımızın sık sık vurguladığı gibi, köylerimizin, kırsalın kalkınması demek, Türkiye’nin kalkınması demektir. Bu proje sayesinde, kırsalda yaşayan vatandaşlarımızın sosyal ihtiyaçlarını karşılamayı, yaşam standartlarını yükseltmeyi ve köylerimizi yeniden cazibe merkezleri haline getirmeyi hedefliyoruz. Kullanılmayan ve terk edilmiş bir kamu binasının küçük bütçelerle (aynı binanın yeni yapılma maliyetlerinin çok ama çok altında) onarılıp, yeni sunulan bir kamu hizmeti alanına dönüşmesi; benim meslek hayatında en çok mutlu olduğum anlar. Ben binaların, insanlar gibi canlarını ve ruhları olduğunu inanıyorum. Uzun süre beraber dostluk yapıldıktan sonra bir dosttan arkadaştan ayrılık nasıl hüzünlü ise uzun süre kamu hizmeti veren bir binadan ayrılış da, O binaya bu derecede hüzün veriyor. Hayata küsüyor, kendini bırakıyor. Şimdi bize küskün dostlarımızla tekrar buluşacağız. Atıl durumdaki binaların Köy Yaşam Merkezlerimize dönüştürülmesinde, tadilat ve yenileme işlemlerinin bütçesi İl Özel İdaresi ve Merkez Köylere Hizmet Götürme Birliğince karşılanacak, projenin işçiliği ise bugün imzalayacağımız protokol ile Ceza İnfaz Kurumu İş Yurdu Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilecektir. Değerli Başsavcımıza projeye verdiği desteklerden dolayı çok teşekkür ediyorum. Bu duygu ve düşüncelerle; Köy Yaşam Merkezlerimizin canlılık kazanmasına konaklarımızın yeniden hayat bulmasına katkı sağlayan, İl Genel Meclisimizin kıymetli üzerine, Meclis Başkanımıza, İl Özel İdaremize, Cumhuriyet Başsavcılığımıza, Milli Eğitim Müdürlüğümüze, Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüze, Merkez Köylere Hizmet Götürme Birlik Encümenlerimize ve projenin hazırlık aşamasından katkı veren mesai arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.”
Vali Özarslan’ın konuşmasının ardından projenin diğer paydaş kurumlarıyla işbirliği protokolü imzaladı.
Kaynak: Aydın YILMAZ