ASIRLIK GELENEK 'HELESA'

Eklenme Tarihi: 24 Mart 2025, Pazartesi - 11:50   Okunma Sayısı: 2102
Asırlardır süregelen ve Sinop’a özgü bir gelenek olan ‘Helesa’ bu yıl da yaşatıldı.

Yüzyıllar önce Karadeniz`in azgın dalgalarından kaçarak Sinop Limanı`na sığınan ve yiyecekleri bitince küçük bir takayı süsleyip maniler söyleyerek Sinop sokaklarında yiyecek toplayan gemicilerden kalan gelenek, bu yıl da düzenlenen şenlikle yaşatıldı. Her sene Sinopluların sabırsızlıkla beklediği ‘Helesa’ Şenliği için iftardan sonra Tersane Caddesi'nde bir araya gelindi.

Buradan yürüyüşe geçilerek kortej eşliğinde, maket kayıkla sokak sokak gezilerek, "Helesa, yelesa, heyemola yusa, yusa hop" şeklinde mani söylendi, bahşiş toplandı. Vatandaşlar balkonlardan ve pencerelerden maket kayığın içine bahşiş attı, bazıları da geleneğe uygun olarak bahşişlerini mendile sarıp, düştüğü yer görülsün diye mendilin ucunu yaktı.

Vali konağının önüne gelen Helesa ekibi, burada maniler söyleyerek Vali Dr. Mustafa Özarslan’ın kapısını çaldı, bahşiş istedi. Vatandaşlara ve basın mensuplarına lokum ikram eden Vali Özarslan, ardından maniler eşliğinde bağışını yaptı.

Vali Özarslan, bu geleneği yıllardır devam ettiren Sinopluları tebrik ederek, bahşiş verdi.

Helesa gecelerinde toplanan para ve bahşişlerin üniversitede eğitim gören öğrencilere burs olarak aktarılacağı belirtildi.

Kaynak: Aydın YILMAZ

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

HABER ARŞİVİ


KÖŞE YAZARLARI