Milli Eğitim Bakanlığı, sosyal ve kültürel etkinlikler yoluyla öğrencilerin dilin zenginliklerini tanımasını ve kültür taşıyıcısı olan sözcüklerle buluşmalarını sağlamak amacıyla okul öncesinden liseye tüm sınıf kademelerinde uygulanmak üzere "Dilimizin Zenginlikleri Projesi"ni başlattı. Proje kapsamında Sinop Ada Anaokulu’nda “Makamdan Masala” projesi hayata geçirildi. Proje kapsamında her ay farklı kurumdan bir yönetici okulda çocukları ziyaret edip onlara kitap okuyor. Miniklere bu ay Sinop İl Emniyet Müdürü Tarıkhan Çetiner konuk oldu.
Çetiner, personeliyle birlikte Sinop Ada Anaokulu’nda okuyan minikleri ziyaret etti. Minik öğrenciler, emniyet müdürünü kapıda karşılayıp etrafında sevgi yumağı oluşturdular. Çetiner, çocuklara “Büyüteç” isimli masal kitabını hem okudu hem de uygulamalı olarak anlattı. Polis maskotu "kanka" ile eğlenen çocuklara çeşitli hediyeler de verildi.
Proje ile sosyal ve kültürel etkinlikler yoluyla öğrencilerin dilin zenginliklerini tanıması, kültür taşıyıcısı olan sözcüklerle buluşması, meslekleri tanımaları amaçlanıyor.
Öğrencilerle birlikte olmaktan duyduğu mutluluğu ifade eden İl Emniyet Müdürü Tarıkhan Çetiner, “Onlarla vakit geçirmek güzeldi. Onlara “Büyüteç” isimli masal kitabını okudum. Tabi zinde daha iyi kalması için, olay yeri incelemedeki arkadaşlarımızla birlikte büyüteci çocuklara farklı bir etkinlikle anlattık. Onlara gerek parmak izini, gerek pul üzerindeki görebilecekleri şeyi büyüteçle göstererek aslında zihinlerinde yer etmeye çalıştık. Çok güzel bir etkinlik oldu. Tabi bununla birlikte çocuklara 112’yi anlattık, “Kanka” polisimizle birlikte 112’nin ne işe yaradığını anlattık. Dağıttığımız boyama kitabıyla birlikte trafik ışıklarını tekrar bir hatırlamalarını sağladık. Çok verimli, eğlenceli ve eğitici bir etkinlik oldu.” diye konuştu.
Ada Anaokulu Müdürü Şerife Gül Çakır da, Dilimizin Zenginlikleri Projesi'ne ilişkin şu bilgileri katardı:
“Milli Eğitim Bakanlığımızın “Dilimizin Zenginlikleri” adı altında başlatmış olduğu bir proje bu. Projemizin amacı, sosyal ve kültürel etkinlikler yoluyla öğrencilerin dilin zenginliklerini tanıması, kültür taşıyıcısı olan sözcüklerle buluşmasıdır. Bu sayede öğrenciler, dilimizin seçkin ve özgün eserlerini daha yakından tanıyacaklar, milletimizin kültür birikimini, düşünce dünyasını ve hayat tarzını yeniden keşfedeceklerdir. Bizde bu proje kapsamında dedik ki, Sinop’un yerel yöneticilerini okulumuza çağıralım, hem onlara bir örnek teşkil etsinler hem de Türkçenin engin zenginliklerini, değişik kelimelerini onlardan öğrensinler istedik. Ve sağ olsunlar onlar da bizi kırmadılar. Her hafta bir yerel yöneticimiz geldi sayın valimizin önderliğinde. Çocuklar hem farklı makamlardan insanları tanıdılar, ne iş yaptıklarını öğrendiler. Onlardan yeni sözcükler öğrendiler. Uygulamalı olarak masalalar dinlediler. Çok eğlenceli ve eğitici zamanlar geçirdik. Bugünkü konuğumuz da İl Emniyet Müdürümüz Tarıkhan Çetiner’di. Her ay farklı bir konuğumuz oluyor ve projemiz Haziran ayına kadar devam edecek.”
Kaynak: Aydın YILMAZ