Türkiye’de 81 il de düzenlenen Deneyap Teknoloji Atölyeleri e-sınavları sürüyor. Gençlerin teknoloji konusundaki yeteneklerini geliştirmelerine olanak sağlayan Deneyap Teknoloji Atölyeleri sınavına ilgi yoğun. Deneyap Teknoloji Atölyelerinin öğrenci seçme süreci üç aşamadan oluşuyor. Sinop Gençlik Merkezi’nde yapılan ve 4 Nisan tarihinde son bulacak olan sınavlara orta öğretim ve lise gurubundan toplam bin 266 öğrenci başvuru yaptı. Sınava katılan öğrenciler, bilgisayar üzerinden Matematik, Fen, Algoritma ve Genel Kültür bölümlerinden yöneltilen 40 soruyu 80 dakikada cevaplamak için ter döküyor.
E-Sınavı başarıyla geçen adaylar, ikinci adım olan Çevrimiçi Eğitim ve Görev Tamamlama aşamasına, ardından bu aşamada da başarılı olan adaylar Uygulama Sınavına davet edilecek.
Tüm aşamaları başarıyla tamamlayan öğrenciler, Deneyap Teknoloji Atölyelerinde eğitim almaya hak kazanacak.
Deneyap Teknoloji Atölyesi, Robotik ve Kodlamadan Nanoteknolojiye, Tasarım ve Üretimden Yapay Zekaya kadar 11 farklı alanda 36 aya varan eğitimler sunuyor.
Milli Teknoloji Hamlesi´nin bir parçası olarak hayata geçirilen Deneyap Teknoloji Atölyeleri, geleceğin mühendisleri ve teknoloji liderlerini yetiştirmeyi hedefliyor.
Sinop Deneyap Teknoloji Atölyeleri Sorumlusu Ebru Sun, Deneyap atölyelerinin 2022 yılından itibaren faaliyet gösterdiğini ve 36 ay boyunca öğrenciler ücretsiz teknoloji eğitimleri aldığını söyledi.
'Yeni dönem içinde öğrenci seçme sınavlarının devam ettiğini ifade eden Sun, “İlimizde e-sınav için 1266 başvuru oldu. E-sınavlarımız 3 aşamalı olarak gerçekleşmektedir. Önce gençlik merkezine gelerek 40 soruluk bir e-sınavdan geçiyorlar. Daha sonrasında da çevrimiçi bir eğitim alıp onunla ilgili bir görevi tamamlıyorlar. En son olarak da üçüncü aşamaya geçiyoruz, uygulama sınavımız oluyor. Üç sınavda da başarılı olan gençlerimiz Deneyap Atölyesinde eğitim alma hakkı kazanıyorlar. ” dedi.
Sınava katılan öğrencilerden Mustafa Salih Akarslan, “Hayallerim, hedeflerim var. Çok çalıştım. Umarım başarılı olabilirim. Kendime güveniyorum ve ailemde bana güveniyor. İlerdeki hedeflerim arasında siber güvenlikle ilgili bir şeyler yapmak, tasarlamak var. Gerçekleştirebilirsem gerçekten çok mutlu olurum.” dedi.
Bazı sorularda zorlandığını ifade eden Ahmet Kerem Çelebi de yaptığı açıklamada, “Birkaç soruda zorlandım. Algoritmalarda birazcık zorlandım. Matematikte beşinci sınıf soruları çıktı. Onlarda biraz zorlandım. Genel durumum iyiydi ama” diye konuştu.
İlerde uzay mühendisi olmayı hedeflediğini belirten Eray Mert Zirek de, “Deneyapın benim için iyi bir deneyim olacağını düşünüyorum. Çünkü ilerde uzay mühendisi olmak istiyorum. Burası da bana bu yolda katkı sağlayacaktır diye düşünüyorum. O yüzden sınavlara girmeği düşündüm.” Şeklinde konuştu.
Tüm aşamaları başarıyla tamamlayan öğrenciler, Deneyap Atölyelerinde İleri Robotik, Enerji Teknolojileri, Tasarım ve Üretim, Mobil Uygulama, Yazılım Teknolojileri, Yapay Zeka, Havacılık ve Uzay Teknolojileri, Robotik Kodlama, Malzeme Bilimi ve Nano Teknoloji, Elektronik Programlama ve Nesnelerin İnterneti, Siber Güvenlik gibi 11 konu başlığında 36 ay boyunca ücretsiz eğitim alacak.
Kaynak: Aydın YILMAZ
Yorum Yap
Yapılan Yorumlar