ATATÜRK’ÜN ANNESİ ZÜBEYDE HANIM VE TARİHİ BİR BELGE

Köşe Yazarı: HİKMET KURADA   Eklenme Tarihi: 22 Mayıs 2024, Çarşamba - 17:19   Okunma Sayısı: 458

Büyük Kurtarıcımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün vefakar ve cefakar değerli Annesi Zübeyde Hanım’ın tarih ve nüfus  kayıtlarındaki künyesi şöyle:

Zübeyde Hanım; Ali Rıza Efendi’nin eşi, Mustafa Kemal Atatürk’ün ve Makbule Atadan’ın annesidir. Aslen Karaman’lıdır.

Doğum tarihi ve yeri: 1857, Langaza /- Yunanistan

Ölüm Tarihi ve yeri: 14 Ocak 1923, Latife Hanım Köşkü Anı Evi – İzmir

Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün kıymetli annesi Zübeyde Hanım’ın, 28 Kasım 1921 tarihinde yaptığı 20.000 kuruşluk bağışıyla, 103 yıldır Darüşşafaka’lı öğrencilerin eğitimine destek olduğunu biliyor muydunuz?

Bir sivil toplum örgütü tarafından açılan ilk özel okul olarak 1873’ten bu yana varlığını sürdüren Darüşşafaka Eğitim Kurumları’nda, babası veya annesi hayatta olmayan, maddi durumu yetersiz, yetenekli çocuklar, 5. Sınıftan, liseden mezun oluncaya kadar sekiz yıl süreyle tam burslu ve yatılı okuyor.  Yabancı dil ağırlıklı, kaliteli bir eğitim sürecinden geçen öğrenciler, sosyal ve kültürel anlamda da tam donanımlı bireyler olarak yetişiyor. Bugün Türkiye’nin dört bir yanından sınavla belirlenmiş 1.000’e yakın öğrenci; İstanbul Maslak’taki Darüşşafaka Eğitim Kurumları’nda Atatürk ilkelerine bağlı, yaşam boyu öğrenen, araştıran, sorgulayan, çağdaş, özgüvenli ve topluma karşı sorumlu bireyler olarak yetişiyor.

 Zübeyde Hanım’ın bağışının tarihçesi

Kurtuluş Savaşı günlerinde bağış yapmak için Darüşşafaka’yı tercih eden Zübeyde Hanım, bağış için düzenlenen “ilmühaber”de “Ankara Hükümeti Büyük Millet Meclisi Başkanı ve Anadolu Kuvayi Milliye Başkomutanı Gazi Mustafa Kemal Paşa Hazretlerinin annesi” olarak tanımlanmaktadır.

Bu tarihte Darüşşafaka Müdürü olan Ali Kami (Akyüz) (1871-1945) ve ağabeyleri İsmail Safa (1867-1901) ve Ahmet Vefa (1869-1901) Darüşşafaka mezunudur. Darüşşafaka’nın efsanevi Müdürlerinden Ali Kami Akyüz 1919-1939 yılları arasında bu görevi yürüttükten sonra 1939 yılında milletvekili seçilmiştir; 1943 yılında yeniden seçilmiş ve 1945 yılında vefat ederek Ankara’da toprağa verilmiştir.

Zübeyde Hanım’ın 28 Kasım 1921 tarihli ve 20 bin kuruşluk bağışına ilişkin “ilmühaber” Darüşşafaka Cemiyeti Müzesi’nin en değerli varlıkları arasında bulunuyor.

Zübeyde Hanım'ın bağışının gereklerini özenle yerine getiren Darüşşafaka Cemiyeti, her yıl Kadir Gecesi'ne denk gelen gün, Ulu Önderimiz Aziz Atatürk ve silah arkadaşları ile Darüşşafaka’nın Kurucuları Maliye Nazırı Yusuf Ziya Paşa, Sadrazam Gazi Ahmet Muhtar Paşa, Vidinli Tevfik Paşa, Sadrazam Sakızlı Es’ad Paşa ve Ali Naki Efendi, kuruluşunu madden ve manen destekleyen ve onaylayan Sultan Abdülaziz Han ve Zübeyde Hanım başta olmak üzere aramızdan ayrılan bağışçılarının, Darüşşafaka'ya hizmeti geçenlerin ve bütün şehitlerimizin aziz ruhları için İstanbul Erenköy Galippaşa Camii’nde, Ankara Maltepe Camii’nde ve İzmir Alsancak Hocazade Camii’nde Kur’an-ı Kerim ve Mevlid-i Şerif okutuyor ve indirilen Hatm-i Şerif’in duası yapılıyor.

Okul koridorlarında bulunan sepetler Darüşşafakalı öğrencilere diledikleri zaman meyve yeme olanağı sunuyor. Bugün Darüşşafaka’da öğrencilere diledikleri zaman mevsim meyveleri yiyebilme imkanı sunma geleneği de Zübeyde Hanım’ın değerli bir mirası. Okul koridorlarında bulunan sepetler Darüşşafakalı öğrencilere diledikleri zaman meyve yeme olanağı sunuyor.

Darüşşafaka Eğitim Kurumları, Zübeyde Hanım’ın bu anlamlı bağışının 103. yılını bir dizi etkinlikle kutlayacak.

Yıl boyu sürecek etkinliklerin arasında “Zübeyde Hanım’a Vefa” konulu afiş ve slogan yarışması; fotoğraf ve resim sergisi; Anneler Günü Haftası’nda 9. sınıflardan Zübeyde Annelerine mektup yazma etkinliği yer alıyor.

Ayrıca Zübeyde Hanım’ın bağışı, belgelerle Türkçe derslerinde “anı” türü kapsamında; Zübeyde Hanım ve Makbule Atadan’ın Darüşşafaka’yla bağlantıları ise T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük derslerinde belgelerle işlenecek.

Darüşşafakalı öğrencilerin farkındalığını gündemde tutmak amacıyla hazırlanan etkinlikler arasında, çeşitli yazarların Zübeyde Hanım’ın bağışıyla ilgili yazılarının incelenmesi ve öğrencilerin de bu konuda araştırma yapmaları da yer alıyor.  

 

Atatürk’ün Annesi Zübeyde Hanım’ın,“Her yıl Kadir Gecesi Kur’an okunup, Peygamberimiz’in ve cümle şehitlerimizin ruhuna armağan edilmesi şartıyla” Darüşşafaka’ya yaptığı 20.000 kuruşluk bağışın  orijinal belgesi ve Türkçe’ye çevrilmiş şekli şöyle: (Hadi geliniz birlikte okuyalım)

(Zübeyde Hanım)

Hicri 27 Rebiülevvel 1340 Pazartesi gününe rastgelen Mali 28 Kasım 1337 tarihinde (28 Kasım 1921) Darüşşafaka’da, Ankara Hükümeti, Büyük Millet Meclisi Başkanı ve Anadolu Kuva-yı Milliye (Milli Kuvvetler) Başkomutanı Gazi Mustafa Kemal Paşa Hazretleri’nin annesi Zübeyde ve halası Emine Hanım ile Cemiyet-i Tedrisiye-i İslamiyye (İslami Eğitim Cemiyeti) Müdürü Cemil, Darüşşafaka Müdürü Ali Kami ve Hariciye Nezareti (Dışişleri Bakanlığı) Selanik Başkonsolosluğu memurlarından Cemil Bey’in hazır bulunduğu bir ortamda Zübeyde Hanım, her sene Ramazan ayının Kadir Gecesi’nde Darüşşafaka  öğrencileri tarafından okunacak Kur’an-ı Kerim’in sevap ve mükafatının öncelikle Peygamberimiz Efendimiz’in mübarek ruhlarına, daha sonra Hz. Peygamberimiz’in ailesine, gelmiş geçmiş bütün peygamberlere, dört büyük halifeye, Hakk’a eren velilerle, kadın erkek bütün müminlerin ve şehitlerin temiz ruhlarına ve Zübeyde Hanım’ın babası Feyzullah Efendi ve annesi Ayşe Hanım, ilk eşi Ali, sonraki eşi Ragıb, kardeşi Hüseyin Efendi ile teyzesi Fatma, büyükannesi Emetüllah, anneannesi Emine, kayınvalidesi Ayşe, görümcesi Hatice, Kerime, İsmet ve Naciye, manevi kızı Rabia Hanım ile küçük oğulları Ömer ve Ahmet’in ruhlarına hediye edilmek şartıyla Allah rızası için 20.000 kuruş kağıt parpayı malından vakfederek bağışlamış ve adı geçen tutar Cemiyet-i Tedrisiye-i İslamiyye yönetimi tarafından işletilerek elde edilecek gelirden öğrencilere bir kez mevsim meyvelerinden birinin dağıtılması kararına varılarak adı geçen vakfın tevliyetini (mütevelliliğini) Darüşşafaka’nın müdürü kim ise onun yürüteceği, bildirilen 20.000 kuruş kağıt paranın Cemiyet-i Tedrisiye-i İslamiyye’nin makbuzu karşılığında tümüyle teslim edildiğini ve halen Darüşşafaka Müdürü olan Ali Kami Bey de belirtilen şartla birlikte adı geçen vakıf tevliyetini kabul etmiş ve bu durum Darüşşafaka ve Cemiyet-i Tedrisiye-i İslamiyye’nin vakıf defterlerine aynen kaydedilerek imzalanmış ve işbu belge Zübeyde Hanımefendi Hazretlerine verilmiştir.

28 Kasım 1921

Darüşşafaka Müdürü Ali Kami (mühür)

Mustafa Kemal Paşa’nın Annesi Zübeyde (mühür)

Şahitler:

Hariciye Nezareti (Dışişleri Bakanlığı) Selanik Başkonsolosluğu Memurlarından Cemal (imza)

Cemiyet-i Tedrisiye-i İslami (İslami Eğitim Cemiyeti) Müdürü Cemil (imza)

Şimdi; bu tarihi belgeler ve Türkçe açıklaması ortadayken, Atamız’ın kıymetli Anası’na, O mübarek kadına haksız yere dil uzatan ve iftira atan bazı şeref yoksunları bu belgeleri gördükten ve okuduktan sonra acaba utanırlar mı?.. Ne dersiniz?. .

Hani bir Atasözü vardır;”Alma Mazlumun Ahını, Çıkar Aheste Aheste” diye… O vicdansız ve şeref yoksunlarını biz Cenab-ı Allah’a havale edelim… Mevlam bilir ne zaman, nerede ve ne yapacağını…

Yüce Atatürk’ün ışığıyla aydınlanan ve yolunda ilerleyen bir Türkiye’de yaşayacağımız daha nice sağlıklı, mutlu ve başarılı günler dileğiyle…

Hoşça kalınız…

Dostça kalınız…

Yorum Yap

Yapılan Yorumlar

MEKANIN CENNET OLSUN CAN BAKİ!..
ATATÜRK VE TARİHİ BİR BELGE
SIĞINMACILARA KARŞI GAZİANTEP’TEKİ 41 STK’DAN BİLDİRİ!
NEZAKET, SAYGI VE GÖRGÜ KURALLARI ÜZERİNE!..
İSRAİL SALDIRILARINDA 8 AYDA 36 BİN 379 İNSAN ÖLDÜRÜLDÜ!..
2011 YILINDA KAPATILAN REFİK SAYDAM HIFZISSIHHA ENSTİTÜSÜ
ATATÜRK’ÜN ANNESİ ZÜBEYDE HANIM VE TARİHİ BİR BELGE
MERSİN MUTASARRIFI (VALİSİ) NAZIM PAŞA KİM Mİ?..
BİR KÖY ÖĞRETMENİNDEN FIKRA GİBİ ANILAR
RÖPORTAJ
AFAD: ÖNLEM ALMAZSAK KÖTÜ SENARYOLAR BİZİ BEKLİYOR!
BAYRAK NAMUSTUR, ŞEREFTİR, ONURDUR!..
reklam

HABER ARŞİVİ


KÖŞE YAZARLARI