Tehlikeli Atık İddialarının Takipçisiyiz…

Eklenme Tarihi: 30 Temmuz 2023, Pazar - 08:35   Okunma Sayısı: 5769
Sinop Çevre Dostları Derneği, geçtiğimiz aylarda yaptığı duyuru ile Akliman mevkiinde bazı bilinmeyen atıkların olduğunu, bu atıkların Sinop’ta bulunan Amerikan Üssü’nün kapanışı sırasında buraya döküldüğünü, hatta burada bulunan hayvanların bu alandaki içtikleri su sonrası ağızlarının eridiğini öğrendiklerini iddia etmiş ve bu bulguların incelenmesi için gerekli girişimlerin başlatıldığını belirtmişti.

Sinop Çevre Dostları Derneği, Abalı Köyü Su Ürünleri Fakültesi karşısındaki bir araziye Amerikalıların Sinop Amerikan Üssünün kapanışı sırasında atık döktüklerini, üzeri toprakla örtülü olmasına rağmen etrafında biriken sudan içen kedi ve köpeklerin ağzının eridiği ihbarı nedeniyle dernek üyelerince alan ve ailelerin ziyaret edildiğini söylemişti.

Sinop Çevre Dostları Derneği olarak, bu gelişmelerle ilgili basına verdiği bilgide; “İlimiz Abalı Köyü Akliman Mahallesi’nde, Su Ürünleri Fakültesi karşısındaki araziye geçmişte tehlikeli atık döküldüğü ve bu atıkların karıştığı suların hayvan ölümlerine neden olduğu iddialarının peşine düşerek, 21 Şubat 2018 tarihli yazımızla Sinop Valiliği’ni haberdar etmiş ve konunun incelenmesini talep etmiştik. Derneğimizin konuyla ilgili basın duyurusu da konuya duyarlılık gösteren yerel basınımızda yayımlanmıştı” dedi.

Dernek’ten yapılan açıklamada, konunun araştırılmasıyla, iddialara konu olan alandan alınan numuneler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Referans Laboratuvarı’nda incelenerek analiz sonuçlarının İl Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 31 Mayıs 2018 tarihli yazısıyla derneğe bildirildiğini belirtti.

Ancak söz konusu yazıda sadece analiz sonuçlarının verildiğini belirten çevreciler, sadece alanda radyasyon tespit edilmediğinin belirtildiğini, analiz sonuçlarının yorumlarının yapılmamış olmasının, insan ve çevre sağlığı açısından sakıncalı bir durum olup olmadığının belirtilmemiş olduğunun altını çizdiler.

Konunun takipçisi olan Sinop Valiliği’ne ve duyarlı basına teşekkür eden Sinop Çevre Dostları Derneği, ilgililerden, kimyasal analiz sonuçlarının insan ve çevre sağlığı açısından yorumlanmasını da beklediklerini, Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Gıda Tarım Hayvancılık Müdürlüğü’nü bu sonuçların yorumlanması ve kamuoyunun aydınlatılması konusunda göreve çağırdıklarını 

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

HABER ARŞİVİ


KÖŞE YAZARLARI