AVCI BÖCEKLER DOĞAYA SALINDI

Eklenme Tarihi: 9 Mayıs 2024, Perşembe - 17:58   Okunma Sayısı: 110
Halk arasında katil arı olarak bilinen ‘Gal Arısı’ ile biyolojik mücadele sürüyor. Sinop'ta kestane ağaçlarına zarar veren ‘Gal Arısı’nı yok etmek için doğaya 850 avcı böcek bırakıldı.

Türkiye’de 2014 yılında kestane ağaçlarına zarar veren ve meyve verimini düşüren Gal arıları tespit edildi. Sinop’ta da 2021 yılında Türkeli ilçesinde görülen ve daha sonra bölgenin tamamına yayılan zararlıyla mücadele kapsamında Sinop Orman Bölge Müdürlüğünce çalışma yürütülüyor. Kurulun Biyolojik Mücadele Laboratuvarı'nda üretilen avcı böcekler doğaya salınıyor. Dün Sinop’un Erfelek İlçesine bağlı Kirazlı köyünde Vali Dr. Mustafa Özarslan’ın katılımıyla 850 avcı böceği doğaya salındı.

Kentte 2022 ve 2023 yıllarında 6 bin avcı böceğin doğaya salınmasının ardından bu yıl içinde de 5 bin avcı böceğin daha gal arısı zararlısıyla mücadele için salınması hedefleniyor.

"Torymus sinensis" isimli 850 avcı böceğin doğaya salınması etkinliğinde, gazetecilere açıklamalarda bulunan  Vali Mustafa Özarslan, Sinop'ta 7 bin hektar kestane ormanı bulunduğunu söyledi.

Kestane meyvesinin ve çiçeğinden üretilen kestane balının bölge halkının önemli geçim kaynakları arasında olduğunu belirten Özarslan, 2021 yılından itibaren kestane ağaçlarına büyük oranda zarar veren gal arısı zararlısının bölgelerinde görülmeye başlandığını hatırlattı.

Çin'den Türkiye'ye geldiği bilinen gal arısının kestane ağaçlarına yüzde 40 civarında zarar verebildiğini vurgulayan Özarslan, "Bundan dolayı kestane üretiminde, hasadında çok düşmeler oldu. Bununla ilgili mücadelemizi Bakanlığımızın kontrolü altında yoğun bir şekilde devam ettiriyoruz. Buradaki temel amacımız biyolojik mücadele. Doğaya, tabiata başka herhangi bir canlıya zararı yok bu mücadelenin. Orman Bölge Müdürlüğümüz bünyesinde kurulmuş Biyolojik Mücadele Laboratuvarı'nda avcı böceğimizi üretiyoruz. Doğaya bırakarak bir şekilde popülasyonunu artırarak bizim kestane ağaçlarımızın düşmanı olan gal arısının popülasyonunu azaltma yönünde bir faaliyet gösteriyor. Doğal bir akış içerisinde bu mücadele gerçekleştiriliyor." diye konuştu.

Özarslan, Sinop’ta bugüne kadar 6 bin avcı böceğin doğaya salındığını belirterek, "Bu yıl da 5 bin avcı böceği salacağız. Ayrıca bu konuda yaygın bir farkındalık çalışması yapıyoruz. Paydaşlarımız olan ilçe tarımdan, ziraat odalarından, üniversitemizden ve özellikle de Orman Bölge Müdürlüğünden destekler alarak halkımızı bilinçlendiriyoruz. Bu konuda mücadelemiz devam ediyor." dedi.

Doğaya salınan bu yararlı böcekler, gal arılarının yumurta ve larvalarını yiyor. Böylece onların gelişimini durduruyor ve yeniden yumurta bırakma şansını ortadan kaldırıyor.

Kaynak: Aydın YILMAZ

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

HABER ARŞİVİ


KÖŞE YAZARLARI