ALO; 'BAĞIŞ YAPAR MISINIZ?

Eklenme Tarihi: 30 Temmuz 2023, Pazar - 08:31   Okunma Sayısı: 4725
Türk Kızılayı Sinop Kan Alma Birimi Sorumlu Hekimi Muhammer Coşkuner, stokların yetersiz olduğunu belirterek kan bağışı çağrısında bulundu. Coşkuner, kan bağışının azaldığı bu dönemlerde ellerindeki listeye göre bağışçıları telefonla arayarak kan bağışına çağırdıklarını söyledi.

Türk Kızılayı, kış mevsiminin olumsuzlukları nedeniyle düşük kan bağışının ortaya çıkardığı açığın, merkeze yapılacak olan kan bağışlarıyla kapanacağı bilgisini vererek vatandaşlara kan bağışı çağrısında bulundu. Sinop Kan Alma Birimi Sorumlu Hekimi Muhammer Coşkuner, gazetemize yaptığı açıklamada, havaların soğuk olduğu ve kan bağışı biriminde kendileri ile birlikte çalışan öğrencilerin de birimde olmadığı şu zaman dilimlerinden kan ihtiyacının arttığını ve bu duruma çözüm bulmak için de farklı çözüm yollarına başvurduklarını söyledi.

TELEFON İLE KAN BAĞIŞINA DAVET EDİYORUZ
Coşkuner, kış ayları gelip havalar soğuduğu zaman ve kendileri ile beraber kan bağışı bulmaya çalışan öğrencilerin de gittiği zaman kan bağışçısı bulmakta zorlandıklarını ifade ederek; “Böyle olunca da belirgin bir süre sonra hastanelerdeki kan stokları ciddi şekilde düşmeye ve alarm vermeye başlıyor. Stoklar eridiği zaman da bu orada ameliyat yapan veya tedavi veren hekimler açısından da, hastalar açısından da çok büyük risk demektir. Peki biz böyle durumlarda ne yapıyoruz; elimizde telefon listemizden daha önce kan bağışı yapmış vatandaşlarımızı bağışa davet ediyoruz. Sağ olsunlar telefonla ulaştığımız bağışçılarımızdan neredeyse yarısından fazlası bu çağrılarımıza riayet edip geliyorlar. Böyle soğuk günlerde, özellikle yine yaz aylarında sıcak günlerde insanlar çok fazla sokakta kalmadığı zamanlarda vatandaşlarımızı kan bağışı yapmaya davet ediyoruz” şeklinde konuştu.

STK’LARLA DA KAMPANYA YAPABİLİRİZ
Özellikle sivil toplum kuruluşlarının da kan bağışı kampanyalarına destek vermesinin kendileri için oldukça olumlu olabileceğinin altını çizen Coşkuner; “STK’lar bizimle bu konuda iş birliği içinde olabilirler. Biz onlara doğru yönelebiliriz. STK’lar içerisinden bağışçılarımız zaten mevcut. Bir takım kampanyalar yapabiliriz ortaklaşa. Veya STK’lardaki yönetici arkadaşlar üyelerini bağışa davet edebilirler. Bunların hepsinin kan bağışlarını olumlu yönde etkileyebileceğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

HER GÜN KAN VEREN VAR AMA SAYI DÜŞTÜ
Muammer Coşkuner, son olarak kan bağış merkezlerine her gün kan veren insanların olduğunu, ancak bu sayının artması gerektiğini vurgulayarak; “Hergün kan veren var. 10’un altına düşmüyorduk, en minimum 11-12 bağışçımız oluyordu. 20 bağışçı sayısına ulaştığımız günler de oluyordu. Telefonla açıklarımızı kapatmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

Bizim en az bağış aldığımız ay Haziran ayıdır. Bu ayda hem okulların tatile başladığı dönem, üniversite öğrencilerinin tatile çıkıp memleketlerine döndükleri bir süreç. Havalar ısınmaya başlandığı dönemde dolayısıyla insanların sahile kendini yavaş yavaş atmaya başladığı, denizlere girip yürüyüşlere çıktığı için kan alma birimimizden biraz daha uzaklaşıyorlar. Tabi bu süreçte de bağışlar biraz düşmeye başlıyor.

 

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

HABER ARŞİVİ


KÖŞE YAZARLARI