BALIKÇILIK SEKTÖRÜNÜN GELECEĞİ ELE ALINDI

Eklenme Tarihi: 11 Aralık 2023, Pazartesi - 09:04   Okunma Sayısı: 58270
Balıkçılık ve su ürünleri sektöründe yaşanan sorunların araştırmak için kurulan TBMM Balıkçılık ve Su Ürünleri Araştırma Komisyonu Sinop'ta, balıkçılık sektörü temsilcileriyle bir araya geldi.

Balıkçılık ve su ürünleri sektöründe yaşanan sorunların araştırılarak alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla 17 Ekim tarihinde kurulan Türkiye Büyük Millet Meclisi Araştırma Komisyonu, balıkçılık ve su ürünleri ile ilgili faaliyetleri yerinde incelemek, sektör temsilcileri ile istişarelerde bulunmak ve yaşanan sorunları tespit etmek amacıyla Karadeniz Bölgesi’nde incelemelerde bulunuyor.  AK Parti İstanbul Milletvekili İsmail Emrah Karayel’in başkanlığını yaptığı ve toplam 21 milletvekilinden oluşan komisyon, uzmanlarla birlikte, liman başkanı ve balıkçıların taleplerini dinliyor, balıkçılık ve su ürünleri sektörünün problemleri ile ilgili istişarelerde bulunuyor. Kastamonu’nun ardından Sinop’a gelen komisyon üyeleri, Sinop’ta ilk olarak Demirci köyünde bulunan balıkçı barınağını ziyaret ederek incelemelerde bulundu.

Daha sonra  Sinop Ticaret ve Sanayi Odası'nda gerçekleştirilen değerlendirme toplantısına katılan milletvekilleri, burada sektör temsilcilerinin sorun ve taleplerini dinledi.

Karayel, burada yaptığı konuşmada, saha çalışması öncesi TBMM’de işin teorik kısmıyla ilgili tüm tarafları dinlediklerini söyledi.

Saha çalışmasıyla hedeflerinin doğru ne ise onu bulmak olduğunu vurgulayan Karayel, "Şu ana kadar sahada çok önemli hususları gördük. Sıkıntıları yerinde görme fırsatımız oldu. Ayrıca çözümleriyle ilgili ilgililerinden çözüm odaklı bilgiler alma fırsatımız da oldu. Dolayısıyla bunları rapor yazarken değerlendirip, hatta rapora kalmadan çözebileceğim hususlar içinde adımlar atmak istiyoruz. Çünkü ilgili bakanlıklarla irtibat halindeyiz. Tabii bazı şeylerin çözümü daha pratik hızlı olabiliyorken, biraz daha zamana ihtiyacı olan çözümler olabiliyor. Bu çözüm yelpazesi zaman açısından biraz farklılık gösterebiliyor. Bu çalışmalarımız çerçevesinde sadece sektör temsilcileri ile değil, işin akademik tarafını da görüşüyoruz. Burada ifade edilecek olan tüm hususlar Meclis’te tutanak altına alınıp, Meclis tutanaklarına giriyor. Dolayısı ile hem bugünün, hem de geçmişten bu zamana kadar sürecin fotoğrafı da yazılı olarak çekilmiş oluyor " dedi.

“Türkiye’de kişi başı balık tüketimi 6-7 kilogram, bunu arttırmak istiyoruz”

Su ürünlerinin önemine değinen ve Türkiye’deki kişi başı yıllık balık tüketimini arttırmak için çabaladıklarını kaydeden Karayel, “Su ürünleri sektörü istihdamı, ortaya koyduğu katma değer, ihracat büyüklüğü, ortaya çıkarttığı vergi gelirleri itibariyle son derece önemli. Öbür tarafta gıda güvenliği açısından da son derece önemli. Su ürünleri çok zengin ve çok önemli aynı zamanda da ekonomik bir protein kaynağı. Sağlıklı nesiller için de tüketilmesi son derece önemli. Bilindiği üzere Türkiye ‘de kişi başına düşen yıllık balık tüketimi 6-7 kilogram kadar. Dolayısıyla bunun arttırılması için çabalar da yine bu raporlarda yer alacak. Toplantımızda balıkçı barınakları ve limanlar gibi genel hususlar da yer alacak” ifadelerine yer verdi.

Toplantıda sektör temsilcilerinin talep ve önerileri de dinlendi.

Editör: Aydın YILMAZ

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

HABER ARŞİVİ


KÖŞE YAZARLARI