SİNOP NÜKLEERİNE ÇEK MODELİ

Eklenme Tarihi: 30 Temmuz 2023, Pazar - 08:56   Okunma Sayısı: 17501
Prag’daki Santral, Sinop ve Akkuyu’ya örnek gösteriliyor.

Nükleer enerji konusunda dünyanın önde gelen ülkeleri arasına girmeyi başaran Çek Cumhuriyeti, benzer başlangıç yapan Türkiye için de “model ülke” konumunda bulunuyor. Dünya ortalamasından 8 kat daha fazla radyasyon korumasına sahip olmasıyla öne çıkan Prag’daki “Temelin Nükleer Santrali”, kesintisiz üretimiyle elektrik arzının en önemli parçası konumunda. Ormanlık alanda, 10 bin kişilik bir kasaba ile iç içe faaliyetini sürdüren santraldeki bütün veriler kamuoyuyla şeffaf şekilde paylaşılıyor.

Türkiye önce Akkuyu ve Sinop’ta hayata geçireceği nükleer santraller ile ilgili her konuda ince eleyip sık dokuyor. En yüksek derecede güveni ön plana alan Türkiye bu alanda Çeklerin Prag’da faaliyette bulunan Temelin Nükleer Santralini örnek alıyor. Elektrik enerjisinin yüzde 35’ini nükleerden sağlayan Çek Cumhuriyeti’nin, modern nükleer santrali Temelin, kapılarını Türk gazetecilere açtı. İki nükleer santrali bulunan Çek Cumhuriyeti, aynı zamanda reaktörden türbine kadar bir nükleer santralin bütün parçalanın üretiyor ve montajını yapabiliyor.

Türkiye’de Akkuyu Nükleer santralinde kullanılacak olan WER1200 reaktörünün bir önceki nesli VVER 1000’in yer aldığı santralde, reaktörden türbine kadar bütün parçalar Çek Cumhuriyeti tarafından üretildi. Çeklerin nükleer teknoloji alanında elde ettikleri başarının temel göstergesini oluşturan Temelin Nükleer Santrali, ormanlık alanda, 10 bin kişilik bir kasaba ile iç içe faaliyetini sürdürüyor. Santralde 1114 personel görev yapıyor.

Santralde 4 soğutma kulesi bulunuyor. Yükseklikleri 150 metrenin üzerinde olan ve bir mühendislik tasarımlı kuleler, reaktörde buhar üreten ve aşırı ısınan suyun havayla buluşturularak soğutulması için kullanılıyor. Doğaya ise sadece su buharı salınıyor. Akkuyu’da ise damıtılmış deniz suyu kullanılacağı için bu kuleler b ulunmayacak. Santralin yakıtı temel olarak Rusya’dan temin ediliyor. Uçakla getirilen uranyum, santralde kullanıldıktan sonra uzun yıllar soğulma havuzlarında bekletiliyor. Ardından da 30 yıl bekletilebilecek geçici depolama alanında tutuluyor. Temelin santralini, birçok ülkeden nükleer uzman her yıl eğitim ve inceleme amacıyla ziyaret ederken, Çek Cumhuriyeti ayrıca her yıl çok sayıda öğrenciyi bu alanda eğitiyor.

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

HABER ARŞİVİ


KÖŞE YAZARLARI