SNÜ’DE 1. MERSİN BALIĞI ÇALIŞTAYI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Eklenme Tarihi: 28 Nisan 2024, Pazar - 17:28   Okunma Sayısı: 188
Sinop Üniversitesi ev sahipliğinde, Su Ürünleri Fakültesi ile Mersin Balıklarını Koruma ve Yaşatma Derneği (MERKODER) iş birliğinde düzenlenen “1. Mersin Balığı Çalıştayı” alanında uzman akademisyenleri, araştırmacıları, balıkçılık sektör temsilcilerini, kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan birçok yetkiliyi bir araya getirdi.

Ahmet Muhip Dıranas Uygulama Otelinde gerçekleştirilen ve 2 gün süren çalıştayın açılış programında protokol konuşmaları ile başlayan çalıştayda ülkemiz için çok büyük öneme sahip, nesilleri tükenme tehlikesinde olan mersin balığını koruma stratejileri ve yetiştiricilik çalışmalarının önemi vurgulandı. Konuşmalarda çalıştayın tarihe bir not düşeceği belirtilirken, çalıştay sonunda elde edilen veriler ışığında mersin balıkları ile ilgili yol haritası belirleneceği vurgulandı.

Mersin Balığı Çalıştayına konuşmacı olarak katılan Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Mustafa Altuğ Atalay, bakanlığın yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Atalay ayrıca mersin balıklarının ekonomik değerine de vurgu yaparak dünyada ve ülkemizde bulunan mersi balığı yetiştirme tesislerinden örnekler sundu.

Bugün itibarıyla ülkenin herhangi bir noktasında mersin balığı yetiştiriciliği yapan kişilere kilogram başına 3 lira destek sağlandığını belirten Atalay, "Mersin balığı son derece önemli bir balık. Tarihi bir miras olan mersin balığını korumamız gerekiyor. Ülkemizde avcılığıyla ilgili sınırlamalar getirilmiş. 1997'de ise tamamen yasaklandı. Halen yasaklar devam ediyor. Dünyaya baktığımız zaman, mersin balığı iki amaçla üretiliyor. Bir havyar, bir de eti için. Etine bakarsanız, Avrupa'da kilogramını 6 ila 10 dolar arasında alabiliyorsunuz. Havyarı ise Amerika'da 300 ila 2 bin bin dolar arasında." dedi.

Türkiye'de mersin balığı üretimi yapıldığına işaret eden Atalay, "Amasya, Bolu ve diğer bazı tesislerde mersin balığı yetiştiriciliği yapıyoruz. Bu konuda da başarılı gidiyoruz. Bizim sularımızda yetişen balıklardan elde edilen havyar, dünyanın her yerinde tüketiliyor." şeklinde konuştu.

Atalay, mersin balığının üretiminin artırılması ve gelecek nesillere aktarılabilmesi için çalıştayda alınan karar ve önerileri çok önemsediklerini söyledi.

 

Çalıştayda konuşan Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şakir Taşdemir de konuşmasında, “Bu çalıştayımız ile mersin balığı ayrıntılı ve derinlemesine tartışılacak ve umut ediyorum yeni bakış açıları ve çözüm odaklı yaklaşımlar çalıştay bildirisi ile ülke gündemimize taşınacaktır. Ülkemizde özellikle Karadeniz bölgesinde 80’li yıllara kadar bol miktarda mersin balığı avlanmakta, Bafra, Çarşamba ve Karasu’da önemli oranda havyar üretimi yapılmakta iken, yaşama ve üreme alanlarındaki insan kaynaklı çevresel bozulmalar nedeniyle günümüzde mersin balıklarının avlanması yasak olup doğal stoklara dayalı havyar üretimi yapılmamaktadır. Iluslararası sözleşmeler kapsamında koruma altında alınmış mersin balığı üretimi ve yetiştiriciliği önemli bir ekonomik potansiyele sahiptir. Üretilen balıklarla bir yandan doğal stoklar desteklenebilecek diğer taraftan et ve havyar üretimine yönelik yetiştiricilik faaliyetleri yürütülebilecektir.”  dedi.

Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hülya Turan da konuşmasında fakülte olarak yürüttükleri projelerden bahsetti. Turan, “Fakültemizde ise 2000’li yılların başından itibaren mersin balıkları üzerine çalışmalar gerçekleştirilmekte ve çeşitli kurum ve kuruluşlarla birlikte projeler yürütülmektedir. Bunlar arasında; 2001-2004 yıllarında TÜBİTAK destekli “Mersin Balıkları-Biyolojisi, Ekolojisi, Yetiştiriciliği ve Türkiye’deki Yetiştiricilik Potansiyeli” adlı projeyi, 2006-2009 yıllarında Tarım ve Orman Bakanlığı yürütücülüğünde Mersin Balıkları Popülasyonlarının Mevcut Durumlarının Belirlenmesi ve Yetiştiricilik İmkanlarının Araştırılması” adlı projeyi ve 2008-2011 yıllarında Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)'nce desteklenen, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yürütücülüğünde “Türkiye'deki Mersin Balığı Popülasyonunun İyileştirilmesi: Habitat Değerlendirmesi ve Stok Takviyesi” adlı projeyi sayabiliriz. 

Kuruluşunun 42. Yılını tamamlamış olan Fakültemiz, eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetleri ile nitelikli bireyler yetiştirirken aynı zamanda bilim ve teknoloji üreterek toplumun hizmetine sunmak suretiyle bölgesine ve ülkesine katkı sağlamaya da devam etmektedir. Bu bağlamda Fakültemiz Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde, mersin balıkları için farklı protein ve yağ kaynaklarının kullanımı çerçevesinde yem geliştirme çalışmaları ile, mersin balığı av araç ve gereçlerinde, mersin balıklarının tesadüfi avcılığını önleyebilecek tasarımlar, ve tesadüfen avlanan balıklarda popülasyon parametreleri üzerine çeşitli çalışmalar yürütülmektedir. Halihazırda araştırma ünitemizde bulunan Karaca mersin ve Sivriburun mersin türlerinde, üretim, besleme ve yem geliştirmeye yönelik çalışmalara da devam edilmektedir.” dedi.

 Çalıştayda akademisyenlerce sunumlar yapıldı. Çalıştay 26 Nisan 2024 Cuma günü oturumlar ve panel ile sonuçlandırıldı.

Çalıştay 26 Nisan 2024 Cuma günü oturumlar ve panel ile sonuçlandırıldı.

Öte yandan,  “1. Mersin Balığı Çalıştayı” kapsamında 500 adet mersin balığı Sinop Karasu Çayına bırakıldı.

Çalıştaya Sinop Valisi Mustafa Özarslan, Belediye Başkanı Metin Gürbüz, Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şakir Taşdemir, farklı üniversitelerden çok sayıda akademisyen ve balıkçı kooperatiflerinin temsilcileri katıldı.

Kaynak: Aydın YILMAZ

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

HABER ARŞİVİ


KÖŞE YAZARLARI